Betelskeppet
Betelskeppet är ett boende för hemlösa som ligger i Göteborgs hamn. Vår målgrupp är män som för tillfället saknar egen bostad. Boendet är drog- och alkoholfritt. Här finns 44 enkelrum där två rum är anpassande för boende som har svårt att gå i trappor.
Information kring boendet
Rummen innehåller säng, garderob, skrivbord och tv. Gemensamma toaletter och dusch, tre tvättstugor med tvättmaskiner och torktumlare samt städutrustning finns att använda sig av. I boendet finns också ett gemenskapsrum där pingisbord, biljard, piano och storbildsskärm finns att nyttja. Boendet är också utrustat med trådlöst internet som sträcker sig till alla utrymmen. Utöver detta har vi flertal böcker och sällskapsspel som våra gäster har tillgång till. Betelskeppet har en bastu och ett gym där roddmaskin, löpband, bänkpress och fria vikter finns att tillgå.
Måltiderna är en central del i vår verksamhet. Vi erbjuder helpension där frukost, lunch, middag, fika, och frukt ingår. Gemensamma måltider vid särskilt utsatta tider bidrar till rutiner och struktur samt ger möjlighet för alla att lära känna varandra och njuta tillsammans av god mat som tillagas på plats. Om våra gäster har ett arbete att sköta, praktiserar eller går i skola finns det möjlighet att ta med sig matlåda.
Personal finns att tillgå dygnet runt. Vid inskrivning behövs inte studiebesök göras. Betelskeppet är den delen av föreningen Linneahuset som främst är fokuserad på socialt arbete. Linneahusets övriga verksamhet på Linnégatan 35 erbjuder exempelvis möjlighet till gemenskap i caféet, bli volontär och delta i musikprojektet som sker i samarbete med Göteborgs stad. Linneakyrkan bjuder in till gudstjänster några gånger i veckan.
Arbetssätt
Vi erbjuder stöd, motivationssamtal och själavård. På boendet finns kurator att tillgå. Personalens förkunskaper är en variation av socialpedagog, behandlingspedagog, drog- och alkoholterapeut, pastor och flertal utbildade i MI och lågaffektivt bemötande. Vi samarbetar med socialtjänsten och vår önskan är att placerande socialsekreterare tar aktiv del i boendeplaneringen. Det finns också möjlighet att ha kontinuerliga avstämningsmöten med ansvarig handläggare. En del av vår personal har också personlig erfarenhet av missbruk samt utanförskap. Personalen utbildas fortlöpande. Arbete med människor kräver också att personlig utveckling läggs i fokus. Det i sin tur underlättar och ger kvalité i arbetet med andra.
Värdegrunden i arbetsformen bygger på medmänsklighet, respekt, tillit och värme. Målet är att våra gäster trivs och lever i en lugn och säker miljö som präglas av allas lika värde. Stödet anpassas efter var och ens behov och förutsättningar. Vi ger allt för att bekämpa utanförskap och hot och våld.
Arbetet sker utifrån ett lågaffektivt bemötande synsätt och förhållningssätt. Detta innebär att kontakten mellan klient och personal är av största vikt. Främsta målet är att skapa en trygg och lugn miljö samt att inte låta sig själv bli påverkad av andras affekt. I det här fallet måste det ändå påpekas att affekt är när känslor går över styr. Detta innebär inte att hjälparen ska avvisa alla känslor. Tvärtom, vi är tvungna att uppfatta andras upplevelser ur deras perspektiv för att ge adekvata svar som bidrar till förbättring. Genom att inte gå upp i affekt och tillämpa aktivt lyssnade kan personalen hålla sig själv sansad men även få klienten att samarbeta och känna sig betydelsefull. Vi motiverar och hjälper våra gäster att växa som människor och på egen hand förändra sina beteendemönster.
När en person flyttar härifrån är vår vision att denne ska söka sig till eller vara del av gemenskap och ha verktyg att klara av utmaningar som kommer.
Drogfrihet
Verksamheten bygger på drogfrihet och nykterhet. Nykterheten kan kontrolleras genom utandningsprov och alkometer. Vi har också möjlighet att genomföra drogtester med urinprov eller salivtester. Vi har kontakt med tillnyktrings- och avgiftningskliniker.
”Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig.”
Matteus 25: 35-36